Imposante woontoren is grote logistieke uitdaging

Imposant, zo laat woontoren Overhoeks zich het beste omschrijven. Het gebouw telt 23 verdiepingen, is 75 meter hoog en drukt een stempel op de skyline aan het IJ in Amsterdam-Noord.  Achter de transparante, geëmailleerd glazen buitenschil is drieduizend vierkante meter MorgoFassade Economic verwerkt. De hele realisatie was een grote logistieke puzzel met een strakke planning en de nodige uitdagingen.

Paul de Ruiter Architects heeft de woontoren ontworpen en BAM Woningbouw neemt de bouw voor haar rekening. Voor het construeren van de gevel is gevelbouwer De Groot & Visser ingeschakeld. Alle gevelsluitende elementen zijn vervolgens geleverd door zusterbedrijf Norwin.

“Prefabelementen, op basis van SIPS,” licht verkoopleider Hans Kuijper van Norwin toe. SIPS is ontwikkeld door Kingspan Unidek en staat voor ‘Structual Insulated Panel System’. Het is een constructief sandwichelement met een EPS-isolatiekern en aan de binnen- en buitenkant een constructieve watervaste plaat.

Logistieke uitdaging

Het plaatsen van de gevelelementen ging laag voor laag en volgde vrijwel direct na de ruwbouw, waardoor de toren in een razend tempo wind- en waterdicht is gemaakt. “Zodra een laag klaar was, werd direct begonnen met de afbouw. In de praktijk betekende dit, dat ze onderaan al aan het afbouwen waren, terwijl bovenin de toren de ruwbouw nog gaande was.”

Een enorme logistieke operatie, onder complexe omstandigheden uitgevoerd. In totaal heeft Norwin 549 elementen gefabriceerd en geplaatst. Samen goed voor een oppervlakte van maar liefst 5044 vierkante meter.

De MorgoFassade Economic was hier een logische keus

“De gevelelementen zijn over het algemeen 6 bij 3 meter groot, 197 millimeter dik en hebben een R-waarde van 5.0,” licht Kuijper toe. “De buitenzijde van de elementen is bekleed met een waterkerende, dampopen folie van Morgo Folietechniek. De MorgoFassade Economic om precies te zijn. Een logische keuze, vanwege de open structuur van de gevel en de daaraan gelieerde UV-belasting. Bovendien moest de folie voorzien zijn van brandklasse Bs 1d0.”

Betrokkenheid en goede samenwerking met alle partijen is van essentieel belang

“Het is voor grote projecten zoals Woontoren Overhoeks van essentieel belang dat de samenwerking met en de afstemming tussen de betrokken partijen goed verloopt. Zo ook met onze toeleverancier Morgo Folietechniek,” stelt Kuijper. “Onbetrouwbare partners brengen het logistieke proces in gevaar. Het niet tijdig leveren van materialen bijvoorbeeld, betekent tijdverlies en extra kosten.”

Complexe situaties vragen om de juiste kennispartners

“Al in het ontwikkelstadium hebben we advies ingewonnen bij Morgo Folietechniek over de toe te passen folie, de verwerking en bevestiging ervan en de winddichte afwerking. Naast de folie is tevens gebruik gemaakt van MorgoProthan voor het verlijmen van de folie en Morgo Tengelband tussen de buitengevel en de brackets voor montage van de glazen gevelbekleding. Daarnaast is bij alle aansluitingen rondom de kozijnen en onderdorpels MorgoLiquid toegepast, zodat water en wind geen enkele kans hebben de constructie binnen te dringen.

Amsterdam is een ‘eye catcher’ rijker op een unieke locatie aan het IJ

Ondanks dat de bouw van het enorme project eind 2014 startte, staat de oplevering al snel gepland. In april 2017 om precies te zijn. Amsterdam is weer een echte ‘eye catcher’ rijker, op een wel heel unieke locatie. Aan het IJ en met misschien wel het beste uitzicht van de stad.