Nieuwste huisvesting ROC Twente voorzien van halfopen houten gevelsysteem met MorgoFassade Standaard

Het ROC Twente gaf een duidelijke opdracht mee aan de ontwerpers van hun nieuwe kantoorgebouw: zorg dat de nieuwbouw helemaal past in de boomrijke omgeving van het ROC Twente. Dit leidde tot een prachtig ontwerp van bct architecten: een gebouw met een boomachtige vorm, veel rondingen en volledig afgewerkt met hout aan de buitengevel. Uniek in zijn vorm en daardoor met de nodige uitdagingen om te bouwen!

Op zoek naar de juiste samenwerkingspartners

Het gaat allemaal heel snel als op 10 augustus 2016 de gemeente Hengelo de omgevingsvergunning verleent voor de bouw van ’t Hazemeyer. De aanbesteding wordt in gang gezet en krap een maand later is het al duidelijk dat de Koopmans Bouwgroep uit Enschede het nieuwe kantoorgebouw van ROC Twente gaat bouwen. Voor Koopmans is dit de eerste keer dat zij een kantoorgebouw met een halfopen gevelconstructie realiseren, dus gaan zij op zoek naar de juiste samenwerkingspartners.

Morgo Folietechniek levert de materialen én de kennis

De halfopen gevel wordt opgebouwd uit HSB-elementen. De uitdaging zit ‘m onder meer in de ronde hoeken en het waterdicht afwerken van de gevel. Via timmerfabriek Houkesloot uit Sneek komt uitvoerder Ronnie Spoelder van Koopmans in contact met Morgo Folietechniek. Morgo Folietechniek levert uiteindelijk niet alleen 1000 m2 waterdichte MorgoFassade Standaard voor de HSB-elementen, maar ook de kennis die Koopmans nodig heeft om de HSB-elementen waterdicht op elkaar aan te laten sluiten door de folie-overlappen op een goeie manier te verlijmen en af te werken.

Ronnie Spoelder: “Roald van Brouwershaven heeft ons perfect op weg geholpen. In een speciale Toolboxmeeting voor onze uitvoerende mensen op projectlocatie heeft hij exact uitgelegd en laten zien hoe we de vochtwerende folies in de HSB-elementen waterdicht moesten verlijmen en nieten. Daarna is hij een aantal keren op de bouw geweest om te kijken hoe het verliep en om ons verder te adviseren. Aangezien we dit nog niet eerder hadden gedaan, was dat voor ons helemaal perfect.”

De grootste uitdaging zat ‘m in de ronde hoeken

De MorgoFassade Standaard op de HSB-elementen heeft een overlapstrook van ca 50cm. Daar waar de prefab HSB-elementen op elkaar aansluiten, zijn de overlapstroken verlijmd met Prothan 400 om te zorgen voor een waterdichte afwerking van de gevel. Dit zijn cruciale punten, net als de onderlinge aansluitingen tussen de HSB-elementen en de afdichtingen bij vloer- en dakelementen.

De grootste uitdaging zat ‘m in de ronde hoeken in de gevels. Ronnie: “Ronde hoeken maken het lastiger de HSB-elementen goed te koppelen en te stellen. Je moet zorgen dat de HSB-elementen gelijk naast elkaar en evenwijdig aan elkaar worden geplaatst. Omdat de maatvoering van de ronde HSB-elementen in de praktijk vaak net iets afwijkt van de theoretische maten, is het een hele puzzel om ze exact goed op elkaar aan te laten sluiten.”

Vulkaniserende werking van Fassadefolie

De tussenruimte tussen de HSB-elementen is afgewerkt met Cempanel, een cementgebonden plaat. Ook aan deze platen moest de Fassade folie naadloos en waterdicht vastgemaakt worden. Ronnie: “In eerste instantie twijfelde ik over het nieten van de folies op de HSB-elementen. Maar Roald liet ons zien dat de toplaag van Fassade folie een licht vulkaniserende werking heeft. Dat wil zeggen dat de folie zich na het nieten met de RVS-nietjes weer om de minimale perforatiegaatjes heen sluit en zo zorgt dat de folie waterdicht blijft. Dit was wederom belangrijke informatie voor ons tijdens de bouw. Heel vaak maken we mee dat we iets kopen bij een leverancier en we ze daarna niet heel regelmatig terugzien. Bij Morgo was dat niet zo. Deze ondersteuning op bouwlocatie maakte het grote verschil. De samenwerking is ons heel goed bevallen.”

Afwerking halfopen gevelsysteem opgebouwd uit 3 lagen

Nadat dit allemaal was gerealiseerd, moest de uiteindelijke houten gevelbekleding aan de buitenzijde worden geplaatst. De gevel bestaat uit houtdelen gemonteerd op een dubbel uitgevoerd achterliggend montageregelsyteem. Op de eerste laag  tengels is zelfklevend tengelband aangebracht. Vervolgens zijn deze tengels verticaal op de HSB-elementen met Morgo Fassade Standaard geschroefd. Het tengelband zorgt ervoor dat de bevestigingspunten tussen de schroeven en de Fassade folie waterdicht blijven.

Hierop is de tweede laag horizontale regels geplaatst. En als laatste de afwerking met verticale houten geveldelen in een fraai ogend uitlopend patroon. Aan de uiteindelijke afwerkingslaag is de laatste weken met 12 man sterk gewerkt om te zorgen dat de oplevering op de geplande datum kon plaatsvinden. Met zo’n 20 000 schroeven mooi in lijn, is de buitenste laag strak en vakkundig geplaatst. Op vrijdag 23 juni is het gebouw naar ieders volle tevredenheid opgeleverd.