Gevelconstructie voorzien van MorgoFassade UV FR PLUS

Het belastingkantoor in Doetinchem vormt een echte blikvanger. Een imposante blikvanger, die de afgelopen maanden een grondige gevelrenovatie onderging, uitgevoerd door Breijer BV. Projectleider Gerard Weber kijkt met gepaste trots terug op de renovatie. “Waarbij we,” stelt hij, “op een uitstekende manier hebben samenwerkt met Morgo Folietechniek. Achter de composiet gevelbekleding gaat dan ook meer dan 5.500 vierkante meter MorgoFassade UV-FR PLUS schuil.” 

Morgo Folietechniek werd al in een vroeg stadium ingeschakeld. “Op advies van een gerenommeerd ingenieursbureau zijn we met Morgo Folietechniek in gesprek gegaan,” vertelt Weber, “met accountmanager Roald van Brouwershaven, die ons zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering heeft bijgestaan.” De belangrijkste uitdaging lag in een goede opbouw van de gevelconstructie. Met genoeg ventilatie om onder andere condensatie problematiek te voorkomen. Om er zeker van de zijn dat de voorgestelde opbouw ook in de praktijk werkt, werd in samenwerking met Morgo Folietechniek een moke-up samengesteld, waarop getest kon worden. “Hierdoor werd duidelijk dat de constructie achter de MorgoFassade UV-FR PLUS onder zelfs de meest extreme omstandigheden voldoet.”

De gevelconstructie

De zwarte Morgo Fassade UV-FR PLUS is rechtstreeks bevestigd op door Norwin BV vervaardigde prefab gevelelementen. Deze zogenaamde SIPS (Structual Insulated Panel System) sandwich gevel elementen zijn aan beide zijden voorzien van waterkerende spaanplaat, met daartussen EPS isolatie. “De composiet gevelbekleding is met een werkende voegbreedte van 8 tot 10 millimeter met middels omega profielen op de elementen bevestigd. Vanwege deze tussenruimte in combinatie met de plaatsing achter het composiet, adviseerde Roald van Morgo Folietechniek ons de Morgo Fassade UV-FR PLUS. Een folie die beschikt over zeer goede UV-stabiele eigenschappen. Bovendien is deze vocht- en waterkerende folie zeer dampopen, waardoor de kans op vochtophoping tot een minimum wordt beperkt. Het mooie van de PLUS variant is dat die beschikt over kleefstroken, waardoor die bij lijm op lijm verkleving altijd perfect aansluit en de folieschil volledig gesloten is.”

Een gigantische klus

“In totaal hebben we meer dan 500 gevelelementen aangebracht en daarmee de schil van het gebouw van top tot teen helemaal opnieuw bekleed.” Een gigantische logistieke klus, zeker als je bedenkt dat het gebouw gewoon in gebruik was. “Dan is het dus belangrijk te kunnen vertrouwen op je toeleveranciers. Op Norwin, vanwege de elementen en op Morgo Folietechniek vanwege de folie en toebehoren. Want naast folie leverde Morgo Folietechniek ook Morgo Tengelband, voor onder andere het realiseren van een waterdichte afdichting bij de omega bevestigingsprofielen.” Bovendien,” vervolgt Weber, “zijn alle aansluitingen zorgvuldig afgewerkt met MorgoAirseal Black UV-FR afdichtingstape en hebben we voor verwerking van de folie tevens MorgoProthan 400 folielijm toegepast.” Uiteindelijk draait alles natuurlijk om het resultaat. En of dat wat is bedacht ook daadwerkelijk werkt. Zodoende nam Weber eind februari de proef op de som door enkele panelen die als eerste waren aangebrach, weert los te schroeven voor metingen. “De achterliggende constructie was geheel droog en met genoteerde vochtpercentages 14,1 in het spaanplaat en 14,7 in het randhout. Heel normale waarden, waarmee wordt aangetoond dat de constructie uitstekend functioneert.”

Oplevering

Weber benadrukt dat hij veel heeft gehad aan de expertise van Morgo Folietechniek. “Roald is gewoon een heel fijne vent, die bovendien weet waarover hij praat. Hij is heel duidelijk in zijn communicatie en geeft concreet aan wat wel en niet kan. Het is belangrijk om te kunnen bouwen en vertrouwen op de partners, waarmee je een project maakt. Morgo Folietechniek is zo’n partner.” Afgelopen 30 maart is het gebouw opgeleverd. De composiet gevelbekleding geeft het bijzondere, door Facilicom Service Group ontworpen en beheerde gebouw een fraaie uitstraling. Bovendien voldoet het aan alle eisen op gebied van duurzaamheid, zoals de Rijksgebouwendienst die stelt. “En die zijn relatief gezien, erg hoog,” weet ook Weber, “zo is mede dankzij de isolerende schil het energiegebruik erg laag. Ik kijk met veel plezier terug op deze bijzondere renovatieklus. Een toonbeeld van hoe goede samenwerking tot het beste resultaat leidt.”

Over Breijer BV:

Breijer BV is onderdeel van Facilicom Service Group en legt zich toe op bouwen, renoveren, restaureren en installeren. Met als voornaamste opdrachtgevers overheden en woningcorporaties staat Breijer BV te boek als een solide partner, met veel kennis en ervaring in de gelederen om ook de meest complexe integrale bouw en installatieprojecten te realiseren.

Accountmanager Roald van Brouwershaven:

“De gevelrenovatie van het belastingkantoor laat zien waar goed partnerschap toe kan leiden. Het resultaat is immers een gevelconstructie die voldoet aan de zeer hoge eisen, zoals gesteld door onder andere de Rijksgebouwendienst. Vanuit Morgo Folietechniek kijken wij terug op een uiterst prettige samenwerking met onder meer Breijer BV en Norwin BV. Een samenwerking waarin wij als adviseur en leverancier met veel plezier, enthousiasme en betrokkenheid een spin in het web functie hebben mogen vervullen.
Het resultaat is prachtig, met een hoogwaardige gevel constructie. Een doel dat we altijd nastreven en zo samen hebben bereikt. Daaruit halen wij bij Morgo Folietechniek onze voldoening.!”