‘Duurzaam bouwen’, een term die je steeds vaker ziet. Bij duurzaam bouwen wordt tijdens de bouw – of verbouwing – van een pand rekening gehouden met energieverbruik en milieuvriendelijkheid. Voor duurzame bouwmaterialen geldt hetzelfde: ze zijn groen en zuinig. We hebben er 5 voor je verzameld: goed voor het milieu en voor je portemonnee!

1. Duurzame isolatie

Isolatie betekent op zichzelf al verduurzaming van een pand. Het zorgt ervoor dat warmte ‘s winters binnen blijft en ‘s zomers buiten, waarmee je behoorlijk wat energie kan besparen. Maar duurzame isolatie wint het op alle fronten van traditionele materialen als glaswol en steenwol. Aan welke materialen moet je dan denken bij duurzame isolatie? Gerecycled krantenpapier bijvoorbeeld!

2. Bamboe

Bamboe kan op verschillende manier worden toegepast tijdens de bouwfase. In China bouwen ze er zelfs complete woningen mee. Maar bamboe is ook goed toe te passen als detaillering. Het is dun en hierdoor flexibel. Bovendien is bamboe erg ecologisch, het groeit snel en kan bijna overal ter wereld groeien (geen vervuiling door transport). Hierdoor kost het herbebossen van bamboe betrekkelijk weinig tijd en is het een stuk duurzamer dan hout.

3 Waterbesparende producten

Niets is zo lekker als een lange, warme douche, maar de impact hiervan is aanzienlijk. Daar kan je zelf iets aan veranderen. Door de vaatwasser alleen aan te zetten als hij echt vol is of iets korter te douchen bijvoorbeeld. Maar er zijn ook waterbesparende producten. Een waterbesparende kraan of douchekop bijvoorbeeld. Wil je het helemaal ecologisch aanpakken? Bouw dan een regenton in de tuin en vang zelf water op!

4. Vloerfolie

Vloerfolie bestaat uit twee lagen isolerende aluminium bubbelfolie en is aan beide zijden afgewerkt met een aluminiumcoating. Deze dubbele laag houdt kou en warmte buiten. Isoleren levert snel een fikse energiebesparing op. Goed voor de portemonnee én het milieu.Vloerisolatie folie kan bij nieuwbouw worden toegepast, maar is ook zeer geschikt voor het na-isoleren van bestaande gebouwen en woningen.

5. Herwonnen hout

Heb je een houten woning laten ontwerpen of gebruik je binnen veel hout? Kijk dan naar duurzaam hout en geef tweedehands hout een nieuw leven. Hout waar geen bomen voor worden omgezaagd. Van gesloopte panden bijvoorbeeld. Het materiaal wordt eerst grondig gewassen en hersteld, om weer als nieuw te kunnen worden gebruikt. Een perfecte bron voor duurzame bouwmaterialen.

Duurzame bouwmaterialen – 3 tips

Tot slot nog een paar praktische tips voor duurzaam bouwen en duurzame bouwmaterialen:

✪ Kies niet-giftige, duurzaam geproduceerde of gerecyclede bouwmaterialen die weinig energie vergen bij de verwerking

✪ Plaats energiezuinige installaties

✪ Duurzaamheid doorvoeren in het interieur? Kijk bij de kringloop!