Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is een veelgebruikt bouwconcept om duurzaam en passief te bouwen. Het is zeer actueel en wordt zowel in nieuwbouw als in renovatieprojecten veelvuldig toegepast.

Bij luchtdicht bouwen worden kieren en naden van gebouwen en woningen optimaal gedicht. Zo worden luchtstromen van binnen naar buiten (exfiltratie) en van buiten naar binnen (infiltratie) voorkomen.

Waarom luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen heeft grote voordelen. De belangrijkste reden is wel de energiebesparing die het oplevert. Luchtdicht bouwen verbetert het isolerend vermogen van een gebouw doordat er geen ongewenste luchtstromen plaatsvinden en het warmteverlies uit de woning sterk afneemt. Maar luchtdicht bouwen heeft meer voordelen:

Belangrijke voordelen luchtdicht bouwen:

  • Energiebesparing
  • Optimale waterdichtheid
  • Voorkomen van vochtproblemen
  • Meer comfort door voorkomen van tocht
  • Betere geluidsisolatie
  • Brandveiligheid

 

Luchtdicht bouwen is energiezuinig bouwen

De winst op het energiegebruik wordt wel gezien als grootste voordeel van luchtdicht bouwen. Luchtlekken in de constructie van een gebouw zijn de belangrijkste oorzaak van warmteverlies. Het energieverlies door luchtlekken kan oplopen tot wel 30%! Luchtdicht bouwen zorgt voor minder warmteverlies en minder energieverbruik. Dit geeft meer comfort, minder energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Optimale waterdichtheid is vereiste

Om een waterdichte gebouwschil te realiseren is een optimale luchtdichting nodig. Wanneer de constructie en naden niet optimaal luchtdicht afgewerkt worden, kunnen zich ook lekkageverschijnselen vanuit de constructie voordoen. Luchtlekken zuigen vochtige buitenlucht naar binnen, die vervolgens in de constructie kan condenseren en lekkageverschijnselen geeft. Water en vocht in de constructie tasten de kwaliteit en levensduur een gebouw sterk aan.

Voorkomen van vochtproblemen

Bij luchtdicht bouwen is het cruciaal dat niet alleen de buitenzijde, maar ook de binnenzijde van de constructie optimaal luchtdicht is afgewerkt. Wanneer de constructie aan de binnenzijde niet luchdicht is, dringt warme, vochtige binnen lucht de constructie binnen. Het vocht kan condenseren tegen de koude buitenzijde. Gevolg: schimmelvorming of rotting die ernstige schade veroorzaken en zorgen voor een verminderde levensduur van de constructie.

Luchtdicht bouwen levert veel extra comfort

Luchtlekken in de constructie geven onnodige tocht en temperatuurschommelingen in een woning of gebouw. Voor gebruikers geeft dit een minder comfortabel gevoel. Ze ervaren tocht door koude luchtstromen en de binnentemperatuur is niet stabiel en minder goed te reguleren. Door optimaal luchtdicht te bouwen kun je het comfort van een gebouwd sterk verbeteren.

Betere geluidsisolatie

Luchtlekken in de schil zijn de belangrijkste reden van een verminderde geluidsisolatie van een gebouw. De geluidswerende prestaties van nieuwbouw- of renovatieprojecten met een gebrekkige luchtdichtheid vallen in de praktijk vaak tegen.