Dampremmende folie

Hoe beter we isoleren, hoe groter het belang van goede ventilatie en vochtregulatie. Onvoldoende ventilatie en verkeerde vochtregulatie zorgen voor een ongezond leefklimaat en veroorzaken grote schade aan de bouwconstructies Een goede dampremmende folie voorkomt deze problemen.

Waarom een dampremmende laag?

Een dampremmende laag is een folie die wordt gebruikt op daken en gevels. Het gaat condensvorming in de constructie van een pand tegen en voorkomt houtrot en schimmel. De dampremmende laag wordt aan de binnenzijde aangebracht, onder het isolatiemateriaal. Vooral bij houten dakconstructies met pannen, EPDM en daken van zink is een dampremmende folie van belang.

Hoe werkt een dampremmende folie

Een goede dampremmende folie voorkomt dat er vochtige, warme lucht van binnenuit een gebouw in de isolatie of in de constructie van een gebouw terecht komt en daar condenseert. Wanneer dit gebeurt, geeft dit (vaak onherstelbare) schade aan het gebruikte isolatiemateriaal en de constructie.

De kwaliteit van de isolatie en de constructie worden ernstig aangetast. De isolatiewaarden worden lager. De levensduur van de constructie wordt aanzienlijk korter wanneer het vocht schimmels en/of rotting veroorzaken. Deze problemen zijn kostbaar en lastig op te lossen en wil je te allen tijden voorkomen.

Door een folie met een dampremmende laag aan te brengen aan de ‘warme zijde’ (binnenzijde) van een gebouw wordt voorkomen dat er vocht in de isolatielaag en in de constructie van het gebouw terecht komt.

Profol dampremmende folie

Dampremmende of dampdichte folie

De mate waarin dampremmende folies vocht tegenhouden wordt ook wel de dampdichtheid of dampweerstand genoemd. Men noemt dit de ‘equivalente luchtslaagdikte’ die wordt weergegeven als µd- of sd-waarde. Hoe hoger de µd- of sd-waarde van een folie, hoe beter de folie vocht tegenhoudt. Men spreekt van een dampremmende folie of een folie met een dampremmende laag wanneer de sd-waarde tussen de 20 – 100 m ligt. Bij hogere waarden is sprake van een dampscherm, die in staat is vocht in de binnenruimte volledig te keren. Bij nog hogere sd-waarden spreekt men over een dampdichte- of waterdichte folie.

Morgo Folietechniek heeft verschillende soorten dampremmende folies:

  • Op basis van polyethyleen of polyethyleen met polypropeen
  • Sd-waarden variërend van 0,2 m tot > 100 meter
  • Veelal dampremmers met een hoge dichtheid
  • Al dan niet isolerend en UV-reflecterend
  • Luchtdicht en al dan niet waterdicht
  • Leverbaar in brandklasse B volgens EN 13501-1
  • Verschillende diktematen

Dampremmende folie aanbrengen

Dampremmende folie, of een dampremmende laag, wordt aan de binnenzijde van een gebouw aangebracht. De werking valt of staat met een nauwkeurige verwerking. Bij het aanbrengen moeten de overlappingen, aansluitpunten en bevestigingspunten nauwkeurig worden afgewerkt met tapes of manchetbanden om kieren en naden te voorkomen. Alleen op die manier behoudt het zijn dampremmende werking.

Wat is een dampremmende laag?

Een dampremmende laag voorkomt dat de isolatie in een constructie vochtig wordt door condensatie van vochtige, warme lucht van binnenuit. De laag verhindert damptransport. Door een dampremmende folie aan te brengen aan de warme zijde (binnenzijde) van een gebouw, wordt onherstelbare schade aan het gebruikte isolatiemateriaal en de constructie voorkomen. Er zijn verschillende soorten, variërend in dichtheid en dikte.

Bij damp-open isolatie is dampremmende laag noodzakelijk

Isoleren gebeurt vaak met isolatieproducten zoals glaswol, steenwol, glaswol, EPS en PIR. Deze isolatiematerialen zijn damp-open. Wanneer deze materialen als dak, wand- of vloerisolatie worden gebruikt, zal in de praktijk altijd gewerkt moeten worden met een dampremmende folie of een dampscherm.

De functie van een gebouw (woonruimte, kantoor, onderwijs, ziekenhuis etc.) is bepalend voor de hoeveelheid vocht die er in de binnenlucht aanwezig is. De hoeveelheid vocht bepaalt de mate van dampdichtheid die een dampremmende folie moet hebben om vocht in de constructie en isolatielaag te voorkomen.

Profol Reflex

Optimale werking staat of valt met de verwerking

De werking van een dampremmende folie staat of valt met een nauwkeurige verwerking van de folie. Bij het aanbrengen moeten de overlappingen, aansluitpunten en bevestigingspunten nauwkeurig afgewerkt worden met tapes of manchetbanden om kieren en naden te voorkomen.

Uitgebreide collectie dampremmende folies

Morgo Folietechniek heeft een uitgebreide serie dampremmende folies voor toepassing in daken, gevels, vloeren en wanden in de meest uiteenlopende constructies. De ruime collectie dampremmende folies is ondergebracht in de ProFol folieserie en beschikt over een combinatie van eigenschappen. Zo heeft Morgo Folietechniek voor iedere situatie een passende oplossing.

Eersteklas dampschermen voor de bouwindustrie

Morgo Folietechniek legt zich al meer dan dertig jaar toe op het ontwikkelen, produceren en leveren van dampremmende folies voor de bouw. In ons eigen onderzoekslaboratorium worden alle folies continu getest door ervaren professionals. Met geavanceerde apparatuur testen we om onder meer de dampdichtheid, de rek- en treksterkte, de UV-stabiliteit, de waterkerendheid en de brandwerendheid van onze dampremmende folies.

Niet voor niets zijn we al jaren marktleider als het gaat om het leveren van eersteklas dampremmende folies voor de bouwindustrie.