Wat is damp-open folie?

Het plaatsen van damp-open folie is een belangrijk onderdeel bij isoleren. Deze dak- en gevelfolie wordt aan de buitenzijde van een een gebouw aangebracht en beschermt de constructie tegen vocht. Damp-open folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te bouwen. Hierbij worden luchtstromen van binnen naar buiten, en omgekeerd, voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert.

MorgoTop Standaard

Waarom damp-open folie?

Damp-open folies zijn ontwikkeld vanuit de behoefte om energiezuinig en luchtdicht te bouwen. Ze hebben twee functies: een waterkerende en een dampdoorlatende functie. De waterkerende eigenschappen van de damp-open folie beschermen de constructie tegen weersinvloeden van buitenaf. De dampdoorlatende functie zorgt ervoor dat vocht, dat de constructie is binnengedrongen, kan verdampen. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast de kwaliteit en de levensduur van een pand ernstig aan.

Damp-open folie zorgt voor behoud van de constructie

In woningen en gebouwen waar dagelijks wordt geleefd en gewerkt, wordt veel vocht geproduceerd. We ademen, transpireren, koken, douchen, et cetera. Er ontstaat vanzelf veel vocht. Goede ventilatie zorgt ervoor dat deze vochtige, warme lucht naar buiten toe wordt afgevoerd. Dit houdt het binnenklimaat gezond en er ontstaan geen vochtproblemen.

Echter, zonder passende maatregelen dringt er altijd warme binnenlucht vanuit de woning door kieren en gaten de constructie binnen. Als de constructie aan de buitenzijde luchtdicht is afgesloten, kan de warme, vochtige lucht niet weg en condenseert in de koude constructie. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast daarmee de kwaliteit en de levensduur van de constructie ernstig aan.

Damp-open folie sluit naadloos aan op nieuwe bouwconcepten 

Damp-open folie, ook wel dampdoorlatende folie genoemd, is onder meer ontwikkeld in het kader van luchtdicht bouwen. Bij luchtdicht bouwen worden luchtstromen van binnen naar buiten en omgekeerd voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Luchtdicht bouwen heeft als belangrijkste voordeel dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert. Doordat luchtstromen in een gebouw worden geminimaliseerd, neemt het isolerend vermogen sterk toe.

In de praktijk is er echter nog veel onduidelijkheid bij architecten, houtskeletbouwers en bouwbedrijven over het luchtdicht afwerken van dak- en wandconstructies. Niet zelden worden verkeerde producten gebruikt of worden damp-open folies of dampremmende folies niet goed verwerkt. Hierdoor ontstaan luchtlekken en koudebruggen en hebben waterkerende en dampremmende folies niet het gewenste effect.

Open gevel met morgofassade folie

Damp-open folie in combinatie met dampremmende laag

Damp-open folie wordt vaak gebruikt in combinatie met een dampremmende folie. Deze dampremmende laag die aan de binnenzijde van de constructie wordt geplaatst, vormt een dampscherm tegen de vochtige lucht vanuit het gebouw of de woning. De dampremmende laag voorkomt dat vocht van binnenuit in de constructie terecht kan komen en daar problemen veroorzaakt.

In de praktijk wordt de dampremmende folie op vele plaatsen doorbroken. Bijvoorbeeld bij (dak)ramen, dakdoorvoeren en elektriciteitsaansluitingen. Hierdoor ontstaan luchtlekken en zal er, ondanks de aanwezigheid van de dampremmende folie, toch vochtige lucht in de constructie kunnen binnendringen. Wanneer de damp-open folie aan de buitenzijde van de constructie op de juiste wijze is aangebracht, hoeft dit geen problemen te geven: het vocht kan dan door de damp-open folie de constructie verlaten.

Damp-open folie binnen of buiten

Damp-open folie, ook wel dampdoorlatende folie genoemd, wordt aan de buitenzijde van de constructie geplaatst, tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Dit is de zogenaamde ‘koude zijde’ van een bouwwerk. Hierin verschilt het met dampremmend folie, dat juist aan de binnenzijde (de warme zijde) van een constructie wordt geplaatst.

Damp-open folie aan de buitenzijde plaatsen heeft twee functies. Het fungeert zowel als waterkering als afvoer van waterdamp van binnenuit naar buiten. Er dringt namelijk altijd vocht door in de constructie, vanwege de openingen die in de constructie zijn aangebracht, zoals voor ramen en leidingen. Door het plaatsen van damp-open folie kan het vocht dat in de constructie ontstaat het pand verlaten en het isolatiemateriaal niet aantasten.

Belangrijkste eigenschappen van damp-open folie

Morgo Folietechniek beschikt over een uitgebreid assortiment damp-open folies voor daken, gevels en wanden met verschillende eigenschappen:

  • Meerlaagse folies
  • Damp-open
  • Waterkerend klasse W1
  • Al dan niet voorzien van extra top- of onderlaag, wapening of High Breathable Film
  • UV- gestabiliseerd
  • Naad- en kierloos te verwerken (eventueel lasbaar met hete lucht)
  • Isolerend
  • CE gecertificeerd

 

Kies de juiste damp-open folie!

Twijfelt u over de keuze voor een damp-open folie? Laat u adviseren door een van onze medewerkers. Zo voorkomt u problemen en ellende achteraf.

Morgo Folietechniek kent de complexe uitdagingen die de bouw tegenkomt. We beschikken over uitgebreide kennis, denken met u mee en adviseren u graag over de beste oplossing voor uw specifieke situaties.

Een aantal veelgebruikte hoogwaardige damp-open folie van Morgo Folietechniek op een rij:

MorgoFassade
Deze wandfolies zijn waterkerend, damp-open, UV-stabiel en speciaal ontwikkeld voor toepassing achter gedeeltelijk open gevelbekleding.

MorgoFassade

MorgoVent
Speciale dak- en wandfolie. Waterkerend en damp-open, waardoor regen niet de constructie kan binnendringen, terwijl waterdamp (vocht) eenvoudig zijn weg naar buiten vindt.

MorgoVent

MorgoTop
Een waterkerende, damp-open folie. UV-stabiel en speciaal ontwikkeld voor toepassing op flauw hellende daken en onder PV-panelen.

MorgoTop

MorgoVent Reflex
MorgoVent Reflex is een vierlaags isolerende wandfolie. De reflecterende folie zorgt er met behulp van de isolerende eigenschappen voor, dat er minder ‘regulier’ isolatiemateriaal nodig is om de gewenste rc-waardes te realiseren, waardoor het realiseren van dunnere wandelementen tot de mogelijkheden behoort.

MorgoVent Reflex

Wilt u meer weten over de damp-open en vochtwerende folie van Morgo Folietechniek? Neem dan vandaag nog contact op met ons op!

Verschil damp-open en dampdoorlatende folie

De termen damp-open en dampdoorlatende folie worden vaak door elkaar heen gebruikt. Beide folies worden namelijk aan de buitenzijde van een constructie toegepast. Dit zorgt soms voor verwarring.

De twee folies verschillen namelijk wel degelijk van elkaar. Het verschil zit hem in de hoeveelheid waterdamp die door de folies heen kan. Een damp-open folie laat meer vocht door dan dampdoorlatend folie en ademt daardoor beter. Dit is met name van belang in vochtige ruimtes, zoals badkamers.

Bij twijfel tussen damp-open en dampdoorlatend folie kan dus beter voor het damp-open folie worden gekozen, omdat deze folie meer waterdamp doorlaat.